GideonBolotowsky

Hamasin politiikan häviäjät

  • Kuuden päivän sotaa edeltäneet aselepolinjat
    Kuuden päivän sotaa edeltäneet aselepolinjat

Hamasin politiikan häviäjät: kahden valtion malli, Israelin vasemmisto ja Gazan siviilit

Viime torstaina (21.8) ja perjantaina (22.8) Hamas teloitti yhteensä kaksikymmentäyksi gazalaista – joukossa kaksi naista. Teloitukset toteutettiin ilman oikeudenkäyntiä ampumalla. Teloitetuista seitsemän ammuttiin julkisesti moskeijan ulkopuolella Gazan kaupungissa. Hamas perusteli teloituksia väitteellä, että teloitetut toimivat Israelin hyväksi.

Sunnuntaina (24.8) Helsingin Sanomat julkisti teettämänsä kyselytutkimuksen, jossa suomalaisilta kysyttiin kumman puolelle – Israelin vai Hamasin – he asettuvat konfliktissa. Suomalaisista 24% tukee Israelia ja 13% Hamasia. Tulos ei sinänsä yllätä, mutta vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannat ovat sangen mielenkiintoiset: SDP:läisistä 24% kannattaa Israelia, mutta peräti 23% Hamasia. Vihreistä 13% kannattaa Israelia ja 22% Hamasia. Vasemmistoliiton kannattajista 25% tukee Hamasia ja vain 11% Israelia.

 

Hamas on rasistinen, ääri-islamilainen terroristiliike

Vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannattajien tuloksen tekee mielenkiintoiseksi nimenomaan se tosiseikka, että kyselyssä vastakkain olivat Israel ja Hamas – eivät Israel ja palestiinalaiset. Muun muassa  Suomi ja muut EU-maat ovat leimanneet Hamasin terrorijärjestöksi. Peruskirjansa mukaan Hamas pyrkii perustamaan islamilaisen kalifaatin. Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että Israelin valtio on hävitettävä ja juutalaiset tapettava. Hamasin peruskirja osoittaa vastaan sanomattomasti, että kyseessä on vulgääri, rasistinen ja ääri-islamilainen järjestö, jonka sisarliike ISIS on Syyriassa ja Irakissa antanut esimakua siitä, mitä islamilainen kalifaatti käytännössä merkitsee.

Suomessa vihreät ja vasemmistopuolueet esiintyvät mielellään naisten ja seksuaalivähemmistöjen airueina. Mutta Lähi-Idän kiemuroissa kyseisten puolueiden edustajat kannattavat mieluummin terroristijärjestöä, joka systemaattisesti polkee naisten oikeuksia ja jonka hallinnon alla seksuaalivähemmistöjen edustajat elävät kirjaimellisesti hengenvaarassa. Siis mieluummin kuin Israelia, jossa naisten tasa-arvo on itsestään selvyys ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet perustuslaissa taatut. Albert Einstein sanoi sattuvasti: ”Typeryyden ja nerouden ero on siinä, että nerous on rajallista”.

 

Hamasin tunnelit ja raketit tuhosivat kahden valtion mallin

Vuosien varrella Hamas on käyttänyt merkittävän osan Gazan palestiinalaisille tarkoitetuista varoista rakettien valmistamiseen ja erityisesti tunnelien kaivamiseen. Tunneleita on kolmenlaisia: (1) salakuljetustunneleita Egyptin vastaisella rajalla aseiden, tavaroiden, ihmisten ja varojen salakuljettamiseksi, (2) puolustustunneleita eri puolilla Gazaa, joita käytetään aseiden ja jihadistien säilytys- ja suojabunkkereina sekä komentokeskuksina ja (3) jopa useiden kilometrien mittaiset hyökkäystunnelit, jotka ulottuvat pitkälle Israelin puolelle ja joiden kautta Hamasin tarkoituksena oli soluttaa satoja itsemurhaan valmiita jihadisteja kylvämään kauhua Israelin siviiliväestön keskuuteen.

On ilmeistä, että nimenomaan Hamasin hyökkäystunneleiden lukumäärä, laatu ja taso yllättivät Israelin sotilasjohdon ja tiedustelupalvelun. Israel ilmoittaa tuhonneensa 32 tunnelia kahdessa viikossa. Hamasilta meni viisi vuotta niiden rakentamiseen.

Hamasin tunneleiden ja Gazasta Tel-Aviviin ja Jerusalemiin asti ulottuvien rakettihyökkäysten strategisen ulottuvuuden upottua israelin väestön tajuntaan, ei tarvitse olla kovinkaan suuri sotilasasiantuntija ymmärtääkseen, että status quo ante’en ei tulla palaamaan Gazassa – vielä vähemmän Juudeassa ja Samariassa (Länsirannalla). Vilkaisu oheiseen karttaan, johon on piirretty sekä kuuden päivän sotaa edeltävät aselepolinjat että etäisyydet näiden linjojen ja Israelin suurten asutuskeskusten välillä, osoittavat  kirkkaasti, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa Jordan-joen länsirannalla tulee olemaan vain Israelin armeijan sotilaita.

Israelin väestöstä 70% ja maan talouselämästä niinikään 70% on keskittynyt pienelle alueelle suur-Tel-Avivin ja Jerusalemin välille. Jos Suomi ei voi maantieteelleen mitään, eivät palestiinalaiset tai israelilaiset mahda omalleenkaan mitään. Kun luottamus palestiinalaisten ja israelilaisten välillä on lähellä  nollapistettä, ei yksikään Israelin hallitus tule hyväksymään tilannetta, jossa väestöllä on 15 sekuntia aikaa hakeutua pommisuojiin. Yhtä vähän hallitus hyväksyy tilanteen, jossa Ben-Gurionin lentokentän liikenteen pysäyttämiseksi ei tarvita ainuttakaan BUK-ohjusta – yksi kevyt kranaatinheitin riittää.

Vaikka USA:n ja EU:n johtajat yhdestä suusta ajavat edelleen juhlapuheissaan nk. kahden valtion mallia, jossa Israelin rinnalle Länsirannalle ja Gazaan tulisi perustaa itsenäinen palestiinalaisvaltio, realismi on Gazan selkkauksen myötä tunkemassa häiritsevästi näiden maiden johtajien retoriikkaan. Heinäkuun 30. pnä Ison-Britannian pääministeri David Cameron totesi, että Israelin ja Hamasin välinen konflikti merkitsee, että kahden valtion malli on käymässä mahdottomaksi. USA:n entinen ulkoministeri ja seuraavien presidentinvaalien todennäköinen ehdokas Hillary Clinton lausui The Atlantic -lehden toimittaja Jeffrey Goldbergille antamassaan haastattelussa (julkaistu 10.8): ”Sanon ihmisille, jos minä olisin Israelin pääministeri, niin totta hitossa haluaisin valvoa turvallisuutta [Länsirannalla]".

Pelastusta kahden valtion mallille on turha odottaa myöskään Mahmud Abbasin johtamalta Fatahilta, joka ei ole valmis tunnustamaan juutalaisten oikeutta omaan maahansa ja joka vaatii kaikille vielä elossa oleville palestiinalaisille pakolaisille sekä heidän jälkeläisilleen vapaata muutto-oikeutta Israeliin. Todellisuus on jälleen kerran ajanut toiveiden yli.

 

Hamasin aggressio on eristänyt Israelin vasemmiston

Israelin vasemmistoliikkeen poliittinen alamäki jyrkkeni Jasser Arafatin käynnistämän ensimmäisen intifadan jälkeen, kun Benjamin Netanjahun johtama Likud-puolue voitti vuoden 1996 vaalit luvattuaan pysäyttää palestiinalaiset itsemurhapommittajat. Liike, joka vielä 80-luvulla kykeni kokoamaan yli 400.000 mielenosoittajaa Tel-Avivin keskustaan rauhan puolesta, keräsi ainoastaan muutaman tuhannen ”mielensäpahoittajan”  joukon protestoimaan Gazan selkkausta vastaan heinäkuun 26. pnä. Gazassa ei – ymmärrettävistä syistä - ole nähty yhtään mielenosoitusta Hamasia vastaan,  ei myöskään Länsirannalla.

Ylivoimainen enemmistö israelilaisista ei enää usko vasemmistoliikkeen yleviin visioihin kahdesta valtiosta – juutalaisesta ja arabialaisesta – , jotka eläisivät sulassa sovussa ja harmoniassa keskenään. Arabikevään jälkeiset tapahtumat Israelin naapurivaltioissa ovat entisestään vahvistaneet israelilaisten epäluuloja.  Israelin demografiainstituutin (IDI) heinäkuun 23. pnä julkistaman kyselyn mukaan vain 3,2% israelilaisista uskoo vakaasti siihen, että Israelin ja palestiinalaishallinnon väliset neuvottelut johtavat rauhaan. IDI:n mukaan 93% israelilaisista tukee armeijan toimia Gazassa. "Facts on the ground" –  tosiasiat – ovat eristäneet Israelin vasemmiston nurkkaan, josta sen hivuttautuminen takaisin politiikan parrasvaloihin tulee olemaan tuskien taival.

 

Hamasin politiikan suurimmat kärsijät ovat Gazan siviilit

Hamas on taistelussaan sionistista vihollista vastaan  pysynyt uskollisena omalle peruskirjalleen: Israel on tuhottava, maksoi mitä maksoi. Toistaiseksi maksumiehinä ovat olleet erityisesti Qatarin emiiri Hamad bin Khalifa ja Gazan siviilit. Edellisen ei tarvitse kysyä Qatarin parlamentilta lupaa, mihin kansansa rahoja käyttää, eikä jälkimmäisiltä kysytä senkään vertaa.

Samalla kun gazalaiset ovat valitelleet Israelin ja Egyptin yhteisen saarron puristuksessa rakennustarvikkeiden vähyyttä, heidän etujaan näennäisesti ajava Hamas on käyttänyt merkittävän osan Gazan kansantuotteesta kotitekoisten rakettien ja hyökkäystunneleiden rakentamiseen. Nyt, operaation Suojaava Terä (Protective Edge) 50:nä päivänä gazalaiset istuvat 16.000 tuhotun rakennuksen raunioilla ja kysyvät itseltään: kannattiko tämän takia ampua tuhansia raketteja israelilaisten siviilien niskaan? Siviilien, joille on rakennettu pommisuojat, joiden kaupunkeja suojaavat Rautakuvun (Iron Dome) ohjukset ja joilla on turvanaan yksi maailman tehokkaimmista armeijoista.

Gazalaisten on myös syytä kysyä, miksi Hamas on rakentanut pommisuojia vain itselleen, mutta ei siviiliväestölleen. Heidän on myös kysyttävä, miksi siviilien täytyy toimia ihmiskilpinä suojaamassa Hamasin raketteja, jotka järjestö on sijoittanut asuinkortteleihin, kouluihin, sairaaloihin ja moskeijoihin. Jälkien luulisi pelottavan.

Israel on asettanut Gazan tilanteen rauhoittamisen ehdoksi Hamasin riisumisen aseista. Hamas puolestaan vaatii Israelin ja Egyptin toimeenpaneman Gazan saarron lopettamista ehdoitta.  Nämä vaatimukset eivät ole keskenään yhteensovitettavissa.

Ruudinsavun hälvennyttyä enemmistö gazalaisista tajuaa, että heidän ja Hamasin tavoitteet eivät  ole yhteneväiset. Hamasin toteuttamat julkiset teloitukset onkin tarkoitettu varoitukseksi Gazan siviileille, että heidän ei kannata ryhtyä ”harkitsemattomiin tekoihin”. Diktatuurien vallanpitäjät eivät yleensä luovu aseistaan ja asemastaan vapaaehtoisesti. Hamasin häviäminen poliittiselta näyttämöltä on niin israelilaisten kuin gazalaisten etujen mukaista. Se on sitä aivan erityisesti Gazan kristittyjen, seksuaalivähemmistöjen ja naisten kannalta.

Helsinki, 25.8.2014

Gideon Bolotowsky

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos kahden valtion malli ei enää ole mahdollinen, onko Israel valmis antamaan täydet kansalaisoikeudet Gazan sekä Länsirannan arabeille?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Janne Hilden

Hesarin mielipidekysely oli asetettu väärin. Siinä tehtiin galluppia valtion ja terroristijärjestön välillä.

Oikea kysymys olisi siten ollut:
kumpaa kannatat enemmän, Mossadia vai Hamasta?

En lukisi Hamasta ja Israelia sentään samalle viivalle, vaikka mieli kyllä toisaalta tekisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pahoittelen että kysymykseni ei liity blogin aiheeseen mutta haluaisin kiinnittää blogistin huomion täällä puheenvuorossa leviäviin tämän tyyppisiin kuviin. http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1747...
Kuva on alunperin pokerisivustolta ja sinänsä viaton mutta sen käyttämistä poliittisessa kontekstissa lähenee minusta klassista antisemitismiä. Olen lukevinani tuosta kuvasta monenlaisia viittauksia joissa liikutaan alueella missä halutaan yhdistää USA-raha-juutalaiset ja lisäksi erikoinen suhde rahaan. Tässä siihen on sitten vielä yhdistetty pääministeri Stubb. Kuvassa olevan henkilön uskonnosta en tiedä mitään mutta lipun asettelu hartioille viittaa mielestäni sellaiseen huiviin joka miehillä on synagoogassa.
On myös jotenkin huolestuttavaa kun monet Israelia sataprosenttisesti kannattavat seuraavassa hengenvedossa ovat totaalisen epäherkkiä melko suorille antisemiittisille vihjauksille. Asetelma on outo.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Johan Lappalainen polkasit miinaan, ainakin minun kohdalla.
Lippu pelurin harteilla on USA:n lippu. Sinä alat näkemään siinä antisemiittisiä piirteitä suhteessa rahaan ja liität sen minuun. Olen kyllä maininnut juutalaisten pankkiirien vaikutuksesta, mutta se on ollut Israelin kannalta ainoastaan positiivinen asia. Juutalaisissa on lahjakkuuksia myös talouden alalla. Eräänä nerokkuuden osoituksena on se kun Rothschild opetti poikiaan ruokokepeillä pitämään yhtä ja huolta toisistaan. Siinä olisi sinullekin oppimista.
Onneksi kaltaisesi eivät pysty nimeäni, juutalaisten ja Israelin piirissä murskaamaan.
....Minun omani tuntevat minut..

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No hyvä että selvitettiin asia. Täällä netissä ja jopa Puheenvuorossa liikkuu kuitenkin paljon ihmisiä jotka linkkaavat tuon kuvan tapaisia kuvia joissa on esim joku dollarinrahan symboli jota pitävät jonkinlaisena outona merkkinä salaliitosta. Samoin huudahdetaan rotskild rotskild kai viitaten johonkin rahakkaaseen sukuun ja sen valtaan. Tuollaista on liikenteessä. Minä en pystynyt kommentoimaan omassa blogissasi koska koen kuitenkin tuon kuvan vastemielisenä poliitisessa kontekstissa. Olen pahoillani jos heitin väärän epäilyksen varjon henkilösi päälle.
Olen itse asunut Ruotsissa missä antisemitismiä on käsitelty melko paljon mediassa jo monen vuosikymmenen ajan. Suomessakin oli pilakuvastoa kolmekymmenluvuilla ja niitä ei ole niin paljon käsitelty jälkeenpäin mediassa. Kun niitä kuvia näkee niin sitten voi tunnistaa vastaavia piirteitä uusissa antisemitististisissä kuvissa. Samoja keinoja ja samantapaista kuvakerrontaa käytetään myös musliimeihin kohdistuvassa vihapropagandassa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

ספרד ארץ נפלא....מאחל לך מזל טוב

Petri Ålander

Tervehdys Gideon,

Haluaisin keskustella kanssasi henkilötasolla ilman yleistä kommentointia.
Olin muutamien TV-esiintymisiesi perusteella muodostanut sinusta kuvan äärioikeistolaisena Israelin ystävänä ja fanaattisena sionistina, mutta kirjoituksesi perusteella ajatusmaailmasi lieneekin aika lähellä omaani.
Erityisesti palestiinalaisten suhtautumisessa sukupuolivähemmistöihin ja koko kaaoksen vaikutuksesta Israelin vasemmistoon.
Olisi mukavaa vaihtaa ajatuksia.

Löydät minut Googlaamalla.
Niin löytävät tietysti kaikki muutkin, mutta menköön nyt näin.

Petri Ålander

P.S. Onko Ruben S. oikeasti juutalainen? Hänen isänsähän vain oli...

Toimituksen poiminnat